Botanical and Vernacular names of trees

Monday, June 29, 2009 2 comments
No. Botanical Name .......Vernacular Name ........Tamil Name

Acacia Auriculiformis .. Pencil Tree ... பென்சில், கத்தி சவுக்கு, கத்தி கருவேல், இலை கருவேல், தட்சர் மரம்) Click here for more details
Acacia Mangium ......... மான் செவிக் கருவை
Acacia Leucopholea ......... வெள்வேல்
Acacia Planiferns .......... குடை வேல், உடைமுள்
Acacia Arabia ..... Babul ..... கருவேல்
Acacia Nilotica .... Babul ..... கருவேல்
Prosopis Juliflora -சீமை கருவேல், வேலிகருவேல், வேலிகாத்தான், சீமைஉடை
Adina Cardifolia ......... மஞ்சகடம்பு
Anthocephalus Indicus ..... வெள்ளை கடம்பு
Aegle Marmelos ....... வில்வம்
Ailanthus Excelsa ........ பெருமரம், பீ மரம் [ பீநாரி கிடையாது]
Sterculia Foetida .......... Wild Almond, Poon ......... பீநாரி, பேய் இலவம்
Albizzia Amara ....... உசில மரம்
Albizzia Lebbeck ...... East Indian Walnut ...... வாகை
Albizia Falcataria .......... கட்டுமரம்
Albizzia Odoratissima ......... சில வாகை
Gmelina Arborea .... குமிழ் மரம், குமுல் மரம் ...more...
Melia Dubia ... Malabar Neem Wood .... மலை வேம்பு ...more...
Azadirachta Indica ......... வேம்பு
Toona Ciliata ......
சந்தனவேம்பு
Casuarina Junghuhniana ...... சுங்குனியானா சவுக்கு ...more...
Cassia Siamea ..... மஞ்ச கொன்றை, பண்ணி வாகை ...more...
Grewia Tiliaefolia ..... தடசு, சடச்சி, வழுக்கை, உன்னு ...more...
Khaya Senegalansis.. காயா, (15 மீ உயரும் மரம் ) செனிகல் நாட்டு மகோகனி
Memecylon umbellatum ...... காயா (5 மீ உயர குறு ரக மரம் )
Memycylon edule .......... காயா ரகம்
Swietenia Macrophylla .. Peruvian Mahogany ...பெரு நாட்டு மகோகனி
Swietenia Mahogany..Jamaican Mahogany..ஜமைக்கா நாட்டு மகோகனி
Pterocarpus Santalinus..Red Sanders..சிவப்பு சந்தனம், சந்தன வேங்கை
Pterocarpus Marsupium .... Indian Kino Tree .... வேங்கை
Dalbergia Sissoo....Indian Rose Wood ... சிசு Click here for more details
Dalbergia Latifolia ..... East Indian Rose Wood .......... தோதகத்தி
Dalbergia Paniculata ....... பனிவாகை

Sesbania rostrate ........ மணிலா அகத்தி, (வெள்ளை பூ ) No:1 Biomass provider
Sesbania acculeata ....... தக்கை பூண்டு, கொளிஞ்சி, No:2 Biomass provider
Crotalaria juncea..Sunhemp..சனப்பு, சணப்பை, சடம்பு, No:3 Biomass provider
Sesbania sesban ........ சித்தகத்தி, செம்பை (ஊதா பூ)
Sesbania grandiflora
Sesbania speciosa

( To continue )

Harmless way to ripen Mangoes

Tuesday, June 2, 2009 13 comments
Dear friends,

Mangoes normally take 5 to 6 days to ripen under tropical conditions in the age-old practice of placing them in paddy straw in a closed room. Nowadays traders in order to sell even immature fruits are following an unhygienic method of using calcium carbide for quick ripening. This chemical emits a harmful Acetylene gas that is get absorbed by the fruits. The unsuspecting public is lured by the colour of the mangoes and upon consumption gets affected.

1. Ripening process for large quantity of Mangoes:

The Mango wholesalers can adopt the following harmless commercial method to ripen large quantity of mangoes. Take 5 litres of water in a wide mouthed vessel and mix 10 ml of ‘ETHREL’ ( Ethephon 39%) and 2 gms of Sodium Hydroxide (NaOH) pellets in it. Place the vessel near mangoes and seal the room tightly. Fruits will ripen in between 12 to 24 hours. About 75% of the space in the air tight room or chamber should be filled with fruits leaving the remaining area for air circulation. For reducing the cost, the farmers / traders can also keep banana, papaya etc; in the same room and reduce the dosage of the Ethrel, as ethylene that evolves from banana and papaya will also facilitate the ripening process.

Since ‘Ethrel’ is a plant harmone, using it for ripening process is accepted as organic practice. It releases ethylene gas on atmospheric exposure thereby hastening the ripening process of any fruits located in its vicinity. ‘ETHREL’ ( Ethephon 39%) can be purchased from any Agricultural pesticide dealer and Sodium Hydroxide pellets can be had from any Scientific / Industrial chemical suppliers.

2. A simple hygienic mango ripening method for the households:

The following mango ripening method is a very simple process that can be easily done in any household if the quantity is small say about 1 or 2 baskets:

Raw mangoes are dipped in
‘Ethrel’ 0.1% solution i.e 1ml of ripening solution diluted in 1 litre of water and wiped dry. Spread a newspaper and neatly place mangoes on it arranging in such a way so that the mangoes should not touch each other. Then cover the whole lot with a thin cotton cloth. The fruits will ripen in 2 days.

Regards,
Vishnu Sankar

My blog on 'Agroforestry'